Foodblog voor huisgemaakte recepten en leuke hotspots

Verse garnaalkroketjes met frietjes -heerlijk bij warm weer!

Verse garnaalkroketjes met frietjes -heerlijk bij warm weer!

Een van de meest gegeerde warme voorgerechten is en blijft de kroket met noordzeegarnalen.
Met dit recept kan het niet mislukken. 
Hiermee kan iedereen kroketjes bakken die vol smaak uit de frietketel komen!

TIJD

Bereiding: 40 minuten

Aan tafel na: 40 minuten 

 

Wat heb ik nodig voor 4 personen?

1 kg Noordzeegarnalen (liefst ongepelde =  meer smaak).
1 liter melk
2.5 dl room
2,5 dl kreeftenbisque
een snuifje peper, zout, cayennepeper
100 gram roomboter (ongezouten)
120 gram bloem (gezeefd)
6 eierdooiers
100 gram gemalen gruyère
1-2 stuks citroenen

paneren: 
extra bloem
paneermeel
eigeel (2-3 dooiers)

 

Hoe maak je het?

  1. Pel de garnalen.
  2. Doe de karkassen van de garnalen in een kookpot. Voeg er de kreeftenbisque, melk en room aan toe, kruid met peper, zout en cayennepeper en laat opkoken.
  3. Smelt de boter, meng de bloem er onder tot een roux.
  4. Giet de garnalenjus door een zeef en voeg deze nadien toe aan de roux. Meng goed samen tot je één substantie krijgt.
  5. Voeg er de dooiers één voor één aan toe en meng dit meteen goed onder elkaar.
  6. Voeg vervolgens de gruyère en de garnalen toe. Neem hiervoor de pot van het vuur.
  7. Meng allesgoed samen tot een homogene massa.
  8. Plaats deze massa afgedekt met vershoudfolie in de koelkast.
  9. Laat deze  daar gedurende 2-3 uur afkoelen. 

Belgische frietjes:
Ik heb ervoor gekozen om er vers gemaakte frietjes bij te serveren. Lust jij het ook graag met handgesneden frietjes? Klik dan op deze link voor meer informatie.
Mocht je geen zin hebben in frietjes of niet beschikken over een frietpan, kun je er uiteraard ook een salade bij serveren. 
Uiteraard kun je dit ook los eten als lunch.                 

Aan tafel! 

Hoe werk je het af?

Verdeel de vulling in 8 porties. Zo heeft iedereen 2 garnaalkroketjes.
Neem deze voorzichtig uit de vulling en wentel ze door de bloem.
Zorg ervoor dat heel het kroketjes door de bloem is gewenteld. 
Nadien wentelen we ze ook 1 voor 1 door het eigeel en vervolgens door het paneermeel.
Leg ze eventjes opzij op een schaal en verwarm ondertussen je frituurpan.

We bakken de kroketjes met veel aandacht.
Vanaf dat deze kroketjes beginnen te drijven, zijn ze gaar.
Indien we ze langer laten frituren, zal de vulling eruit lopen.
Dan blijft er helaas enkel een krokantje over zonder vulling…

Serveer deze kroketjes met een stukje citroen! Smullen maar. 

TIP

Zou je dit liever als hoofdgerecht eten? 
Maak er dan een lekkere frisse salade of frietjes bij. 

verse garnaalkroketten


Geef een reactie