Velouté soep van bloemkool en prei! Heerlijk vullend en zéér gezond!

Velouté soep van bloemkool en prei! Heerlijk vullend en zéér gezond!

Zeg niet zomaar soep tegen een velouté! Deze zachte en romige soep wordt net voor het opdienen nog extra gebonden met room!
Een lekker vullend soepje dus!
Ideaal als voorgerecht, voor tijdens de lunch of als energieboost om 16.00! 

TIJD

Bereiding: 20 minuten

Aan tafel na: 40 minuten 

 

Wat heb ik nodig voor 4 personen?

1 ui
2 stengels prei
2/3de van de bloemkool
1 teen knoflook (mag ook minder of meer)
1 laurierblad
enkele takjes verse tijm
1,5 liter groente of kippenbouillon (of 1,5 liter water met 2-3 boullionblokjes)
3 el olijfolie
3 el bloem
2 dl room
snuifje cayennepeper en zout

Hoe maak je het?

  • Snij de ui en prei in fijne stukjes.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Warm de olijfolie op in de soeppan en stoof de roosjes van de bloemkool zachtjes aan.
  • Na enkele minuten voegen we de prei en ui toe aan de bloemkool.
  • Voeg eventueel ook de knoflook toe (hoeveelheid naar eigen wens).
  • Stoof dit alles nog enkele minuten aan en strooi de bloem erover.
  • Roer alles voortdurend om voeg na 1-2 minuten de bouillon toe.
  • Voeg de verse tijm en het laurierblad toe.
  • Roer alles goed los en breng de soep naar het kookpunt.
  • Zodra de soep kookt, zet je het vuur zachter (middelmatig).
  • Laat dit alles zo minstens 15 minuten sudderen (mag ook langer bijvoorbeeld 30 minuten).
  • Roer alles af en toe eens los van de bodem.
  • Zodra de soep klaar is neem je de pot van het vuur en haal je de stengels van de tijm en het laurierblad eruit.
  • Mix de soep mooi fijn en passeer de soep door een puntzeef.
  • Nadien werk je de soep af met room. Voeg dit toe terwijl je door de soep roert.
  • Kruid eventueel nog af met peper en zout.

Aan tafel! 

Hoe werk je het af?

Schenk de soep in een soepkommetje en serveer met brood of een soepstengel.
Werk de soep af met verse kruiden: tijm, marjolein of bijvoorbeeld bieslook.

TIP

Indien je de soep wenst in te vriezen, moet je de room nog niet toevoegen.
Kruid voorzichtig af met cayennepeper. De smaak daarvan komt pas na 5-10 minuten tot uiting. Kruid dus af en proef pas na 5-10 minuten de soep.
Zo voorkom je dat de soep te pittig wordt omdat je te veel cayennepeper hebt gebruikt. 

bloemkoolsoep


Geef een reactie