Heerlijke broccolisoep met hamblokjes

Heerlijke broccolisoep met hamblokjes

Het is groen en ongelofelijk veelzijdig en óók nog eens onwijs gezond
Waarom is deze groente zo veelzijdig? 
Ten eerste omdat de hele plant eetbaar is en dus ook de stengels en bladeren. Je hoeft dus niet te verliezen van je broccoli! 
Daarnaast is ook de smaak zeer divers. De smaak van de broccoliroosjes heeft iets weg van bloemkool maar dan fijner en pittiger, maar de stengels smaken in de richting van asperges.
Hieronder geef ik mijn recept prijs voor een heerlijk gebonden en rijkelijk gevuld broccolisoepje. Dit gerecht in combinatie met een liaison en hamblokjes en je krijgt een gebonden soep voor bij de lunch, een vitamine bom voor in de winter of een stevig tussendoortje!

TIJD

Bereiding: 30 minuten

Aan tafel na: 40 -45 minuten 

 

Wat heb ik nodig ?

1 broccoli
2 uien
1 prei
1 teen knoflook (indien je dit wenst)
olijfolie
70 gram bloem
bouquet garni (tijm, laurier, peterseliestengels)
2 liter groentebouillon
200 gram hamblokjes
2 deciliters room
2 eidooiers

Hoe maak je het?

  1. Pel de uien + snij ze relatief fijn. Hoe fijner je ze snijdt hoe meer smaak ze zullen afgeven.
  2. Was de prei en snij ook deze fijn.  
  3. Was de broccoli en snij het deel dat je wenst te gebruiken fijn – gebruik de stengels en stronk ook mee voor je soep te maken!
  4. Verhit olijfolie in een soepketel en stoof de groenten kort aan.
  5. Voeg nadien ook de tenen knoflook toe aan de gestoofde groeten.
  6. Bestrooi dit alles rijkelijk met bloem en roer het goed onder je groenten. Dit versterkt de binding van je soep.
  7. Maak een bouquet garni (kruidentuiltje: met keukentouw bind je laurier, takjes tijm en peterseliestengels aan elkaar vast). 
  8. Knoop dit  touwtje rond het oor van je soepketel zodat je het achteraf gemakkelijk uit de bereiding kan halen.
  9. Voeg de bouquet garni toe aan de soep.
  10. Voeg de (verse) groentebouillon toe. Heb je geen verse kun je ook blokjes nemen. Ik raad dan aan om te beginnen met 3 blokjes op 2 liter water. Je kan achteraf nog altijd een extra blokje toevoegen als je de soep te flauw vindt.
  11. Laat de soep 20 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  12. Als de soep klaar is haal je het bouquet garni eruit. 
  13. Mix de soep en passeer de soep door een zeep of chinois (puntzeef).
  14. Voeg de rauwe hamblokjes toe aan de soep.
  15. Roer goed door de soep, proef en kruid de soep af naar smaak met een snuifje cayennepeper, versgemalen zwarte peper en een snuifje zout.
  16. Werk af met een liaison: mengsel van room en eigeel. Dit zorgt voor de culinaire toets aan je soep! 
  17. Hou de liaison apart en voeg dit voor elk kommetje apart toe. Als je de liaison volledig in de soep doet kan de soep schiften bij het heropwarmen.

Aan tafel! 

Hoe werk je het af?

Ik serveerde dit soepje voor de lunch samen met een heerlijke bagel. 
Werk het af met peper en zout en iets van groene kruiden bijvoorbeeld een blaadje basilicum of een blaadje munt.

TIP

Hoe kun je zien of je broccoli nog vers is? Dit zie je aan de kleur van de roosjes. Hoe geler deze worden hoe ouder je broccoli is.

Broccolisoep


Geef een reactie