Verse tomatensoep met balletjes

Verse tomatensoep met balletjes

Winter is coming! Dit gaat uiteraard gepaard met veel koude en regenachtige dagen. Ideaal om een lekker potje soep te maken! Hieronder neem ik jullie mee in mijn keuken om een heerlijke tomatensoep met balletjes te bereiden.
Dit is een recept op grootmoeders wijze, smullen maar!

TIJD

Bereiding: 30-40 minuten

Aan tafel na: 60-70 minuten

 

Wat heb ik nodig?

70 gram tomatenpuree (geconcentreerd)
1500 gram hele tomaten (eventueel uit blik)
3 uien
3 teentjes look
4 wortelen
1 bouquet garni (laurierblad, stengels peterselie, stengels tijm)
1 liter groenteboullion (liefst verse en anders 2 blokjes groenteboullion op 1 liter water)
50 gram gemengd gehakt
50 gram paneermeel 
1 ei
snuifje cayennepeper
snuifje peper van de molen
snuifje zout
1 bosje lenteui

Welk materiaal heb je nodig?

Een grote soepketel of pot.

 

Hoe maak je het?

  1. Pel de uien + snij ze relatief fijn. Hoe fijner je ze snijdt hoe meer smaak ze zullen afgeven.
  2. Schil de wortelen en snij ze fijn.
  3. Verhit olijfolie in een soepketel en stoof de groenten kort aan.
  4. Voeg nadien ook de teentjes knoflook toe aan de gestoofde groeten.
  5. Roer de tomatenpuree door de groenten en laat dit kort mee aanstoven. Dit aanstoven verwijdert het zuurgehalte van deze puree. Indien je de tomatenpuree vergeet, voeg het dan niet achteraf nog toe. Deze moet zeker mee aanstoven om het zuurgehalte te verlagen.
  6. Maak een bouquet garni (kruidentuiltje: met keukentouw bind je laurier, takjes tijm en peterseliestengels aan elkaar vast)
  7. Knoop dit touwtje rond het oor van je soepketel zodat je het achteraf gemakkelijk uit de bereiding kan halen.
  8. Voeg de bouquet garni toe aan de soep.
  9. Voeg de tomaten uit blik toe aan de soep en verdun eventueel met water (vul hiervoor de legen tomatenblikken met de hoeveelheid water die je wenst toe te voegen).
  10. Roer de resten goed los van de bodem. 
  11. Voeg de verse groentebouillon toe.
  12. Laat de soep minstens 20 minuten pruttelen op zacht vuur (mag ook langer bijvoorbeeld 30-40 minuten). Roer regelmatig door de pan.
  13. Als de soep klaar is haal je het bouquet garni eruit. 
  14. Mix de soep en passeer de soep door een zeef of chinois (puntzeef).

Gehaktballetjes:

  1. Doe het gehakt in een ruime mengschaal en voeg het ei en het paneermeel toe. Zorg ervoor dat je een stevig smeuïg gehaktmengsel hebt. Spoel je handen af en hou ze nat om de balletjes te rollen.
  2. Gooi de balletjes in de hete soep en laat het vlees enkele minuten garen.
  3. Roer goed door de soep, proef en kruid de soep af naar smaak met een snuifje cayennepeper, vers gemalen zwarte peper en een snuifje zout.

Aan tafel!            

Hoe werk je het af?

Snipper een lente ui fijn en strooi dit over het soepkommetje.
Indien je wenst kun je ook rechtstreeks in het kommetje room toevoegen.
Serveren met croutons, soepstengels of brood.

TIP

Maak ineens een grote pot soep en vries kleine porties in. Zo kun je eender wanneer een portie ontdooien en genieten van een vers kommetje soep.



2 thoughts on “Verse tomatensoep met balletjes”

Geef een reactie