Foodblog voor huisgemaakte recepten en leuke hotspots

Artisanale chocolade truffels

Artisanale chocolade truffels

Dit stukje chocolade means HEAVEN!

In dit recept bereid ik verse chocolade truffels. Enorm eenvoudig én zeer lekker! 
Gasten veronderstellen dat dit zeer complex is maar eigenlijk valt dit reuze mee.
Waardoor het dubbel en dwars de moeite waard is om dit eens zelf te bereiden.

Een ideale lekkernij om op tafel te leggen dat zeker geapprecieerd zal worden door je gasten. 

Wat is een chocolade truffel juist? 
“Een praline met een onregelmatige vorm van pure chocolade, gevuld met een botercrème en omhuld door chocolade schilfers of cacaopoeder. “

 

TIJD

Bereiding: 20 minuten

Opstijven: 1,5 uur

Afwerking: 20 minuten

 

Wat heb ik nodig voor 10-15 truffels

1 dl volle room
50 gram boter
350 gram pure chocolade
1 scheutje cognac
chocoladeschilfers of rasp (voor het omhulsel)

Welk materiaal heb je nodig?

2 lepels

Hoe maak je het?

  • Neem de juiste hoeveelheid room en laat hierin de juiste hoeveelheid boter smelten in een steelpannetje. 
  • Breek de chocolade in kleine stukjes en gooi deze voorzichtig stukje per stukje bij het room- en botermengsel. 
  • Vanaf het moment dat je de chocolade toevoegt, mag je het vuur uitzetten. 
  • Roer regelmatig door het chocolade, room en botermengsel. Zorg ervoor dat dit 1 homogene massa wordt. 
  • Je kunt de truffelvulling nu ook een aroma geven. Ik voeg een scheutje cognac toe. 
  • Meng dit alles goed onder elkaar en giet dit mengel in een platte schaal. 
  • Dek dit af met vershoudfolie. Druk deze folie tegen het mengsel aan. Laat dit opstijven in de koelkast voor minstens 1,5 uur. 

Hoe werk je het af?

  • Wanneer de vulling is opgesteven, neem je de platte schaal uit de koeling en neem 2 koffielepels.
  • Neem een potje met warm water en zet je lepel daarin. 
  • Schep met 2 koffielepels een portie van de vulling ter grootte van de ideale truffel. 
  • Maak quenelles van dit chocolade mengsel. Hiervoor neem je de 2 koffielepels en druk je de chocolade steeds tegen de holle kant van de andere lepels. Schep de quenelle een aantal keer van de ene lepel naar de andere. 
  • Zodra alle quenelles gemaakt zijn, raspen we de chocolade. 
  • Hiervoor kun je witte, bruine of pure chocolade nemen. 
  • Rasp deze chocolade en rol nadien de balletjes erdoor. 
  • Lust je dit liever met cacaopoeder? Gebruik dit dan in plaats van de chocoladerasp. 

TIP

Je kunt eventueel ook hazelnoten verwerken in de ganache. Deze hazelnoten hak je fijn en voeg je nadien bij het lopende chocolade, boter en room mengsel toe. 

chocolade truffel


Geef een reactie