Foodblog voor huisgemaakte recepten en leuke hotspots

Overheerlijke ontbijtbeker met rabarber, granola, chaizaad, yoghurt en platte kaas.

Overheerlijke ontbijtbeker met rabarber, granola, chaizaad, yoghurt en platte kaas.

Het rabarberseizoen is weer daar! Jippie!
In het voorjaar en in de zomer groeit rabarber in de buitenlucht.
Je wist waarschijnlijk al dat je deze groenten niet op elk tijdstip van het jaar kunt eten.
Is het eigenlijk wel groente of is het fruit? Rabarber is familie van zuring en dat is een groentesoort.
Toch denken waar mensen dat rabarber fruit is. Dit komt waarschijnlijk omdat het meestal wordt gebruikt in zoete bereidingen en dan bijvoorbeeld aardbeien of een ander fruitsoort vervangt. 
Vandaag maak ik een lekker én gezond ontbijtje met dit roze groenten!

TIJD

Bereiding: 20-25 minuten

Etenstijd na: 20-25 minuten 

 

Wat heb ik nodig voor 4 ontbijtbekers?

250-300 gram rabarber
1 kaneelstokje
1 tl kaneelpoeder
50 ml water
1 halve limoen
50 gram suiker
500 gram platte kaas
700-800 ml yoghurt
150-200 ml melk
6-8 tl chaizaad
8-10 aardbeien
200 gram granola of muesli

 

Welk materiaal heb je nodig?

Ontbijtbekers of confituurpotten
Weegschaal
Maatbekers
Zeef
Kookpan en mengkommen

Hoe maak je het?

  1. Rababercompote:
  2. Was de rabarber en snijd de stengel in stukjes. 
  3. Verwijder de bladeren en snij het laatste stukje ook van de stengel. 
  4. Breng in een pan het water aan de kook en voeg de rabarberstukjes, het limoensap en het kaneelstokje toe. 
  5. Laat dit 5 minuutjes pruttelen. 
  6. Voeg halverwege de suiker en het kaneelpoeder toe. 
  7. Roer regelmatig eens in de pan zodat de rabarber uit elkaar valt. 
  8. Laat nu nog een paar minuutjes iets indikken op een laag vuurtje.
  9. Zet het vuur af en laat dit goed afkoelen voordat het in de beker geschonken wordt. 

Chaizaad:

  1. Neem een maatbeter en schenk de helft van de melk erin.
  2. Voeg het chaizaad toe aan de melk.
  3. Roer geregeld. 
  4. Vanaf dat de melk volledig is opgenomen door de zaadjes voeg je beetje bij beetje de rest van de melk toe.
  5. Mocht je per ongeluk te veel melk toevoegen, voeg dan gewoon extra chaizaad toe of zeef de zaadjes dan.

Yoghurt/plattekaas mengeling:

  1. Meng de yoghurt met de plattekaas.
  2. Roer alles goed door elkaar zodat er geen klonters ontstaan.
Ontbijtbeker rabarber
Ontbijtbeker rabarber
Ontbijtbeker rabarber

Hoe werk je het af?

We vullen eerst de beker:

  1. Giet de rabarbercompote in de beker. Zorg voor een laagje va ongeveer 2 vingers dik.
  2. Giet het yoghurt/platte kaas mengsel erop. Zorg ook hier voor een laagje van 2 vingers dik. Je ziet dat dit mengsel wat vermengt geraakt met de rabarber compote. 
  3. Verdeel de aardbei het mengsel van yoghurt en platte kaas. 
  4. Schenk de chaizaadjes over de aardbeien: ongeveer een dikte van 1 vinger.
  5. Schenk eventueel nog een laag rabarbercompote over het chaizaad (mochtje nog over hebben). 
  6. Plaats een aardbei op de rand en vul de beker verder af met granola of muesli. Strooi er eventueel nog wat zonnebloempitten over.
Voila aan tafel!

TIP

De stengels van rabarber moeten stevig en glanzend zijn bij aankoop. Plekken of “ongave” delen wijzen er op dat de stengels hun beste tijd hebben gehad.
Wist je dat de bladeren van rabarber giftig zijn? Deze eet je dus best niet op.



Geef een reactie