Winterkost: Balletjes in tomatensaus

Winterkost: Balletjes in tomatensaus

Een echt wintergerecht! Heerlijk omdat je er enorm mee kan freestylen. 

Hieronder geef ik mijn interpretatie van balletjes in tomatensaus prijs!

TIJD

Bereiding: 40 minuten

Aan tafel na: 60-90 minuten

Wat heb ik nodig voor 4 personen?

1 kilogram gehakt
4 el paneermeel
2 eieren
snuifje peper en zout
2 uien
5 stengels groene selder
4 rode paprika
80 gram geconcentreerde tomatenpuree (in blik)
3 el bloem
800 gram gepelde tomaten/ tomaten stukjes (in blik)
2 laurierblaadjes
enkele takjes tijm
4 deciliters water
3 tenen knoflook (indien u wenst)
olijfolie

Hoe maak je het?

Balletjes:

  1. Plaats het gehakt in een ruime mengschaal en voeg het ei en het paneermeel toe.
  2. Zorg ervoor dat je een stevig smeuïg gehaktmengsel hebt.
  3. Kruid dit goed af met peper en zout.
  4. Spoel je handen af en hou ze nat om de balletjes te rollen.
  5. Deze balletjes mogen ongeveer 4 cm dik zijn. Probeer alle balletjes even dik en groot te rollen. 
  6. Verhit de pan met olijfolie en bak de balletjes enkele minuten aan op matig vuur. 
  7. Draai de balletjes tijdig en voorzichtig om.

Tomatensaus: 

  1. Snipper de uien fijn, was de groene selder en snij deze in brunoise.
  2. Verwijder de schil rond de rode paprika (met een dunschiller of door te roosteren in de oven).
  3. Snij ook de rode paprika in brunoise.
  4. Stoof de groenten samen aan op matig vuur.
  5. Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe aan de groenten. 
  6. Dit moet mee aanstoven zodat het minder zuur smaakt. Stel dat je dit vergeet, vervang dan de tomatenpuree door verse tomaten of extra gepelde tomaten. Je kunt achteraf geen tomatenpuree mee bijvoegen.
  7. Roer dit allemaal goed door elkaar en strooi de eetlepels bloem erover.
  8. Laat dit eventjes mee aanstoven met de groenten en het geconcentreerd tomatenpuree.
  9. Voeg de gepelde tomaten of tomaten stukjes in blik toe.
  10. Vul de blikken met water (4 deciliters) en voeg dit toe aan de saus. 
  11. Voeg dan geplette tenen knoflook, laurierblaadjes en tijmstengels toe. 
  12. Laat dit alles rustig sudderen op een zacht vuurtje.
  13. Roer geregeld door de pot zodat je geen aanbaksels krijgt op de bodem of langs de randen.
  14. Laat deze tomatensaus (onder deksel) 45 minuten sudderen.
  15. Voeg nu de gebakken balletjes toe aan de saus.
  16. Indien de balletjes nog warm zijn, kun je het gerecht ineens op tafel presenteren.
  17. Mochten de balletjes koud zijn, mag je dit samen met de saus nog 10-15 minuten laten doorsudderen op een klein vuurtje.
  18. Vind je de saus te loperig? Laat de saus dan nog 10 minuutjes koken zonder deksel.

Aan tafel! 

Hoe werk je het af?

Ik serveer dit graag met een lekker krokant ciabatta brood. Zo kun je lekker soppen in je saus.
Je kan dit uiteraard ook serveren met frietjes of aardappelpurree.
Smullen gegarandeerd! 

TIP

Je kan dit perfect op voorhand klaarmaken. Je mag de gehaktballetjes dan al mee in de tomatensaus doen. 
We warmen dit gerecht dan in zijn geheel op voordat we het serveren. Opwarmen op een laag vuurtje.



Geef een reactie