Homemade ijsthee: 2 Lekkere én gezonde recepten!

Homemade ijsthee: 2 Lekkere én gezonde recepten!

We hebben het hier over de ultieme dorstlesser: ijsthee!
Dit drankje is verfrissend, zelfgemaakt en bevat bijzonder weinig suiker!
Je kan dit drankje op verschillende manieren maken.
Hieronder geef ik twee recepten prijs!
Veel heb je eigenlijk niet nodig: water, thee, fruit en wat specerijen.
Genoeg reden dus om zelf aan de slag te gaan!

Algemeen:

  1. Gebruik voldoende theezakjes: gebruik ongeveer twee zakjes per liter
  2. Voeg suiker toe aan heet water: zo lost het beter op. Indien je dit per persoon wil doseren, kun je beter kiezen voor een siroop.
  3. Heb voldoende geduld: laat het een nacht/dag rusten. De smaken zullen nog intenser worden.
  4. Laat het afkoelen voordat je in de koeling plaatst: warme thee wordt namelijk troebel in de koeling. 
  5. Afwerking: zorg voor wat ijsblokjes, een takje verse munt, een rietje, wat verse kruiden!
  6. Siroop: Je kan altijd wat extra siroop toevoegen aan je glas ijsthee. Kies bijvoorbeeld voor Vlierbloesemsiroop, gembersiroop, muntsiroop, …

Homemade ice-ta met kaneel en rode vruchten

TIJD

Bereiding: 25 minuten

Drink klaar na: 25 minuten (al laat je het beter langer rusten)

 

Wat heb ik nodig voor 2 liter?

4-5 zakjes rodevruchtenthee/ bosvruchtenthee / Appelkaneelthee 
500-750 gram diepvries roodfruit/aardbeien/frambozen
3 kaneelstokjes
3 stuks steranijs
2 el honing
gember (dozeren naar smaak)
2 liter water
enkele takken verse munt
1 deciliter limoensap

Hoe maak je het?

  1. Neem een pan en vul dit met 2 liter water.
  2. Voeg de zakjes thee toe aan het water en breng de pan aan de kook. 
  3. Voeg de kaneelstokjes en stukjes steranijs toe aan het theemengsel.
  4. Voeg 2 eetlepels honing toe.
  5. Schil de gember en snij de blokjes fijn of rasp de gember fijn. Voeg dit toe aan het kokend theemengsel.
  6. Voeg ook enkele takken verse munt toe aan het theemengsel.
  7. Laat dit doorkoken voor 15-20 minuten.
  8. Indien mogelijk mag je dit theemengsel een dag/nacht laten rusten.
  9. Zeef het mengsel en giet het gezeefde extract in je schenkkan. 
  10. Indien je vindt dat er nog meer gember smaak in je icetea mag zitten, kun je nu nog enkele geschilde blokjes toevoegen.
  11. Voeg de volledige zak bevroren fruit + sap toe aan het theemengsel.
  12. Voeg ook enkele verse takken munt toe.
  13. Laat dit enkele uren staan.
  14. Indien je wenst, kun je achteraf het rode fruit, munt en gember er terug uit zeven.

 Cheers! 

Iced tea
Iced tea

Hoe werk je het af?

Neem een leuke beker of glas en vul dit met je zelfgemaakte ijsthee.
Voeg enkele blokjes ijs toe zodat de drank lekker fris wordt geserveerd.
Werk je glas af met wat verse munt en een kaneelstokje.
Heb je nog wat aardbeitjes liggen? Dan kun je deze aan de rand van je glas hangen. 

Homemade ice-tea met groene thee, ananas en vlierbloesemsap

TIJD

Bereiding: 25 minuten

Drink klaar na: 25 minuten (al laat je het beter langer rusten)

Wat heb ik nodig voor 8 personen?

4-5 zakjes groenethee of jasmijnthee
1 volledige verse ananas
2 deciliters vlierbloesemsiroop (te koop bij Dille & Kamille/ Hema/ Delhaize)
4 citroenen of limoenen
enkele takken verse munt
enkele stengels citroengras
2 liter water

Hoe maak ik het?

  1. Neem een pan en vul dit met 2 liter water.
  2. Voeg de zakjes thee toe aan het water en breng de pan aan de kook. 
  3. Pers het citroen sap en hou dit apart.
  4. Snij de uitgeperste citroenen in schijfjes en voeg dit toe aan het kokend theemengsel.
  5. Laat dit doorkoken voor 15-20 minuten.
  6. Indien mogelijk mag je dit theemengsel een dag/nacht laten rusten.
  7. Zeef het mengsel en giet het in je kan. 

Indien je de icetea onmiddellijk gaat serveren:

  1. Snij je de ananas in blokjes en voeg dit toe aan het gezeefde mengsel.
  2. Voeg ook het citroensap, het vlierbloesemsiroop en de verse munt toe.
  3. Voeg dit minstens 1 uur voordat je hiervan zal drinken toe aan het theemengsel. Zo kunnen ook deze bestandsdelen hun smaak afgeven. 
  4. Indien je wenst, kun je achteraf de ananas en munt er terug uit zeven.

Indien je de icetea maakt voor de dag nadien zou ik wel pas enkele uren voor het gebruik de ananas en munt toevoegen.
Voeg je dit bijvoorbeeld toch al de dag ervoor toe, dan zal de homemade ice tea sneller bederven.
De ananas zal bijvoorbeeld sneller verkleuren en sporen van schimmel vertonen.
Wil je deze ijsthee bewaren, kan dit enkel als deze gezeefd is.

Cheers!

homemade ice-tea

Hoe werk je het af?

Neem een leuke beker of glas en vul dit met je zelfgemaakte ice-tea.
Voeg enkele blokjes ijs toe zodat de drank lekker fris wordt geserveerd.
Werk je glas af met wat verse munt en citroengras.
Heb je nog wat ananas over? Dan kun je deze aan de rand van je glas hangen. 



Geef een reactie