Deze rijkelijk gevulde scampi curry verovert iedereen zijn hart!

Deze rijkelijk gevulde scampi curry verovert iedereen zijn hart!

Deze zomer zijn mijn vriend en ik voor de eerste keer naar Azië op vakantie gegaan. Deze vibes heb ik duidelijk mee terug genomen in mijn koffer.
Sinds mijn terugkeer staan de poké bowls, curries en smoothiebowls geregeld op het menu.
Ik neem jullie mee op culinaire reis en bereid in dit gerecht een heerlijke scampi curry en dat in combinatie met verse Belgische frietjes.
Deze hadden we toch wel gemist tijdens onze vakantie ha ha.
Een heerlijke combinatie dus, een beetje van Azië en een beetje van bij ons! 

TIJD

Bereiding: 40 minuten

Aan tafel na: 40 minuten 

 

Wat heb ik nodig voor 4 personen?

8-10 scampi’s per persoon
2 blikken kokosmelk
2 el curry poeder
4 kl currypasta (mag ook meer of minder)
1 kl kurkuma
2 tenen knoflook
1 pak/doos prinsessenboontjes (liefst verse)
2 groene appels
1 bos lente ui
2 tomaten
snuifje peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Haal de juiste hoeveelheid scampi’s uit de diepvries. Indien je voor ongepelde scampi’s hebt gekozen, pel ze dan eerst en kijk of het bovenste darmkanaal verwijdert is. Ontdooi de scampi’s onder stromend water en zet ze eventjes aan de kant.
  2. Neem een wokpan of een brede steelpan en giet daarin de kokosmelk.
  3. Voeg het curry poeder, currypasta en de Kurkuma toe aan de kokosmelk.
  4. Schil 1 appel en snij deze in kleine blokjes. Doe deze blokjes mee in je saus.
  5. Voeg ook de knoflooktenen toe aan deze vloeibare massa.
  6. Laat dit goed doorkoken. Je saus zal snel dikker worden en geel kleuren.
  7. Ondertussen kook je de boontjes beetgaar: eerst schoonmaken, nadien kort koken +/- 5 minuten en verfrissen in ijswater/heel koud water.
  8. Wanneer je saus de juiste dikte heeft, haal je de pan eventjes van het vuur. 
  9. We mixen de appel onder de kokossaus en zorgen ervoor dat deze saus één mooi geheel wordt. Je kan dit mixen met een staafmixer, thermomix, blender, …
  10. Nadat de saus is gemixt zetten we deze terug op een laag tot gemiddeld vuurtje.
  11. We voegen de beetgare boontjes toe aan de saus.
  12. Snij de ander appel + de tomaten (met of zonder schil zoals je dit zelf wenst) ook in kleine blokjes/ brunoise.
  13. Voeg ook dit toe aan het mengsel.
  14. Snij de lente uit in ringetjes en voeg 3/4de toe aan de saus.
  15. De overige ringetjes (1/4) houden we bij voor het dresseren achteraf.
  16. Je saus is klaar. Werk deze af met peper, zout en eventueel wat cayennepeper.  Pas hiermee op, dit kan je saus iets pikanter maken.
    Begin dus beetje bij beetje met de cayennepeper en laat de saus rusten voor je ervan proeft.

Belgische frietjes: 

  1. Ik heb ervoor gekozen om er vers gesneden frietjes bij te serveren. Lust jij dit gerecht ook graag met handgesneden frietjes? Klik dan op deze link voor meer informatie. Mocht je geen zin hebben in frietjes of niet beschikken over een frietpan, kun je er uiteraard ook rijst, noedels, … bij serveren.
  2. Nu je saus klaar staat en je frietjes aan het bakken zijn, mag je ook de scampi’s beginnen bakken.
  3. Let op, scampi’s hoeven maar kort gebakken te worden. Neem een grote pan zodat ze zeker bakken in de pan en niet ‘gaarkoken’ in het vocht.
    Als je veel scampi’s in een klein pannetje bakt, komt er te weinig warmte aan elke scampi om dit schaaldier te laten bakken. Je zal dan zien dat er vocht vrijkomt en ze meer koken dan bakken. 
  4. Neem dus zeker een grote pan zodat alle scampi’s de bodem raken en niet op elkaar liggen. Op deze manier bakken we de scampi’s lekker krokant. 
  5. Dit duurt slechts 3-5 minuten. Je kan de scampi’s nog afkruiden met peper, zout, cayenne peper of currypoeder aan jou de keuze! 

Aan tafel!

Hoe werk je het af?

Ik serveer dit meestal in een kommetje of in een diepbord aangezien de saus wel eens van een plat bord kan lopen. 
Je kan er ook voor kiezen om de saus langer in te laten koken zodat deze dikker is. 
Dan kun je dit ook perfect serveren op een plat bord.
Schenk wat van de huisgemaakte currysaus met groenten in je kommetje.
Leg de scampi’s erover en strooi wat rauwe lente ui over de saus.
Serveren met handgesneden frietjes, rijst, noedels, kroketjes, …

TIP

Je kunt de scampi’s ook vervangen door Sint-jacobsvruchten. Erg lekker als voorgerechtje!  
Eet je liever kroketjes? Ook dat kun je er uiteraard bij serveren.
Meer groenten? Voeg dan nog paprika, babymaïs en/of worteltjes toe.

Scampi curry


Geef een reactie