LATTE ART WORKSHOP! Een must do voor elke barista of koffieliefhebber!

LATTE ART WORKSHOP! Een must do voor elke barista of koffieliefhebber!

Wat is juist het verschil tussen een Latte macchiato of een Caffè latte? In veel restaurants serveren ze exact hetzelfde… Toch zit er wel dergelijk verschil in! 
Vandaag neem ik jullie mee op workshop Latte art. Proef met mij mee van de verschillende versies.

Mijn vriend weet dat ik een enorme koffieliefhebber ben. Voor mij staat een kopje koffie volledig gelijk met pure ontspanning, eventjes een momentje voor mezelf. Het leek hem dus een goed idee om deze workshop te geven als Kerstcadeau én een goed idee was het zeker! 

In deze blogpost dompel ik jullie onder in de wereld van koffie! Alle kenmerken om een goede kwaliteitskoffie te herkennen komen aan bod.

Latte art
Latte art

Coffee is liquid optimism!

We worden hartelijke ontvangen wanneer we dit koffie-atelier binnenwandelen. 
Alles wat we nodig hebben om de perfecte cappuccino of latte te maken is aanwezig.
We starten deze workshop uiteraard met het proeven van deze kwaliteitskoffie. Ik moet het meteen toegeven, dit bevalt me zéér goed! 
Tijdens dit kopje krijgen we de nodige uitleg over de machines. Er staat een professioneel koffiemachine en koffiemolen klaar voor gebruik.
Aangezien dat ik sta te popelen om te starten, besluiten we maar snel aan de slag te gaan! 
We vervolgen deze workshop uiteraard aan de koffiemachine
De eerste koffiebonen worden gemalen en afgestreken, de juiste kopjes worden uitgezocht en vervolgens in geschonken met deze leut.
Elke stap wordt uitgebreid uitgelegd en begeleid door een van de medewerksters van Casa Barista.

Latte art
Latte art
Latte art

ART speaks!

Wanneer mijn vriend en ik deze technieken goed onder de knie hebben, gaan we over naar de volgende stap. 
Het bereiden van de perfect cappuccino. 
Iets wat voor vele eenvoudig lijkt, maar dat zeker niet altijd is.
Heb jij dat ook soms, dat je ergens koffie gaat drinken, maar dat je niet bepaald warm wordt van die cappuccino? 
Dat kan zeker! Een goede cappuccino moet namelijk aan bepaalde kenmerken voldoen, iets waar ze helaas niet overal aandacht en tijd aan besteden. 

Cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim.
Hierbij spelen de kwaliteit van de melk, de melkopschuimer, de koffiebonen, de koffiemolen en het koffiezetapparaat zelf uiteraard allemaal parten.
Een cappuccino moet luchtig zijn, voldoende romig én wordt liefst ook mooi (in een vol kopje) gepresenteerd.
We hebben alles in huis voor een goede cappuccino en gaan dus over tot de presentatie.

Het is belangrijk dat we eerst de nodige melk door de bovenste cremalaag van de koffie gieten. 
Deze cremalaag is het sleutelcomponent van je koffie. Deze cremalaag verklapt veel over de kwaliteit van de koffiebonen.

We stomen hiervoor volle melk op. We zorgen ervoor dat de aanwezige luchtbellen verdwijnen en walsen de melklagen nog eens goed onder elkaar.
Hierbij is het belangrijk dat de melk mooi blinkt. Ik vergelijk dit met eiwit. Wanneer je dit volledig opklopt, moet dit ook mooi blinkend zijn.
We oefenen op diverse figuren en krijgen links en rechts de nodige tips om deze te verbeteren.

Latte art
latte art

it's always coffee time!

Oefening baart kunst! Zo gaat het ook tijdens deze workshop. Hoe vaker je het oefent, hoe beter je erin wordt. Iets wat iedereen kan, mits het nodige geduld en doorzettingsvermogen. 
We sluiten de workshop af met het zetten van de perfecte caffè latte en latté macchiato. 

Op de foto’s hieronder bereid ik een latté macchiato volgens de regels van de kunst.
Het fundamentele verschil met de caffè latte, is dat er bij de latte macchiato een shot espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de caffè latte juist de opgestoomde melk aan de koffie wordt toegevoegd.

Latte art
Latte art

Mag ik roeren door een latte macchiato?

Je doet uiteraard wat je zelf graag wil, maar eigenlijk is dit niet de bedoeling
Deze verschillende lagen werden juist gemaakt zodat de koffie tussen het melkschuim en de warme melk balanceert.
Wanneer je hiervan drinkt, komt de vloeistof dus ook in deze lagen binnen in de mond. 
Hierdoor gaat de goede koffiesmaakt niet verloren in de grote hoeveelheid melk.
Indien je dit toch door elkaar roert, kan je deze smaken uiteraard niet meer van elkaar scheiden.

Wist je dat “latte” melk betekent en “macchiato” staat voor gevlekt? 

waar volg ik deze workshop?

Casa Barista is dé specialist op het gebied van koffie en espresso!
Je leert tijdens hun workshops met topklasse apparatuur werken. De vakkundige uitleg en  kwaliteitsproducten maken deze ervaring compleet!
Neem zeker eens een kijkje op hun website en schrijf je in voor hun volgende workshop! 

Mij hebben ze alvast enorm vooruit geholpen en zien ze zeker nog terug!

Latte Art


Geef een reactie