Scoor dubbel met deze originele tafeldekking tijdens de feestdagen!

Scoor dubbel met deze originele tafeldekking tijdens de feestdagen!

De feestdagen staan weer voor de deur. Krijg jij familie of vrienden over de vloer?
Waarschijnlijk ligt je kerstmenu al vast, alle boodschappen zijn in huis, maar wat doe je met de tafeldekking?  Een lekkere maaltijd is natuurlijk belangrijk op deze avond, maar heb je ook een sfeervolle tafeldekking? Dan scoor je dubbele punten! Je hebt soms verrassend weinig nodig om toch een sfeervolle kersttafel te maken.
Hieronder geef ik enkele leuke tips voor een prachtig gedekte tafel!

tafel

Tafeletiquette: basisregels:

Een correct gedekte tafel is altijd fijn. Hieronder zet ik de basisregels eventjes op een rijtje voor je.

 • Plaats is het bord met eventueel onderbord op tafel.
 • Links van het bord ligt de dinervork en links daarnaast eventueel de vork voor het voorgerecht.
 • Rechts van het bord ligt het dinermes en rechts daarnaast de soeplepel.
 • Je servet ligt altijd op je bord/ onderbord.
 • Je dessert lepel en vork liggen boven je bord.
 • Rechts bovenaan je bord staat eerst je water glas, In de rechterbovenhoek daarvan je wijnglas voor witte wijn. In de linkerbovenhoek van dat wijnglas staat dan het wijnglas voor rode wijn.
 • Zet je een broodbordje op tafel? Zet dit dan links bovenaan van je bord.

De basis van je tafel dekking kun je zelf beslissen. Wat mag er in ieder geval niet ontbreken:

 • Tafelkleed, loper of placemats: Een mooi gedekte tafel, begint bij een tafelkleed of loper. Combineer deze niet samen, dat maakt je tafel direct veel drukker. We willen nog leuke decoratie op tafel zetten en houden dus best voordien de tafel ‘rustig’ door één van de twee te kiezen.
 • Je beste servies: Het is maar één keer per jaar Kerst. Neem daarvoor je goed servies uit de kast! Heb je nog onderborden? Deze doen het altijd goed op zo’n avonden. Het geeft toch net een chiquer effect. Verschillende borden stapelen van klein naar groot mag gerust!
 • Glazen: Het is belangrijk om rekening te houden met de drinkkeuze van je gezelschap. Schenk steeds alle dranken in een apart glas is, zo kan er niets door elkaar worden gemengd.
 • Bestek: Zorg ervoor dat je bestek netjes is opgepoetst/ afgewassen. Wil je het bestek graag oppoetsen? Dit kan door een klein scheutje ammoniak in je water te doen. Neem een doekje en wring dit nadien goed uit. Blink hiermee je bestek op.

De decoratie op tafel:

Kies hierbij vooral voor lage kaarsjes en versieringen. Zo staat er niets in je gezichtsveld terwijl je aan het praten bent met je vrienden of familie en stoot je ook niet eenvoudig iets om.

 • Heb je nog wat kerstballen op overschot? Neem dan een wijnglas voor rode wijn (groter glas) en plaats dit onderst boven. In de bolling van het glas plaatsen we wat kerstballen. Bovenop de voet zetten we een kaars of een waxinelichtje.
 • Neem mooie stoffen (liefst rode) servetten. Heb je nog iets van rode besjes, takjes, kaneelstokjes of dennenappels liggen? Knoop dit er rond en leg dit op de borden neer.
 • Heb je nog extra lint liggen? Rood of misschien goud? Knip een stuk af en knoop dit rond de voet van je wijnglas. Leg er een strik in. Zo krijgt toch ook dit glas een feestelijke toets!
wijn
 • Zeg het met kerststokjes! Wens iedereen een vrolijk kerstfeest. Neem drie kerststokjes en bind deze stevig samen. Hiervoor kun je touw/ lint of plakband gebruiken. Zet het bordje met jouw boodschap op deze stokjes. Je kan hier ook een naambordje van maken. Ook erg leuk!
 •  Maak je tafel compleet met goud bestek! Tegenwoordig vind je dit al in een Action of Aldi. Erg leuk voor tijdens de feestdagen!
 • Heb je nog een kerstkrans of een kerstslinger liggen? Leg deze dan tussen de borden/ glazen door in het midden van de tafel. Het midden van de tafel wordt toch altijd gezien als blikvanger. Daarom zou ik hier zeker iets leuk leggen tenzij je uiteraard gourmet of fondue eet. Dan is het praktischer om het midden van de tafel vrij te houden.
krans
 • Hangt er een kroonluchter boven je tafel? Decoreer deze dan! Hang er dennenappels is, kerststokjes of kerstballen.  Je kunt dan de versiering op de tafel een stuk rustiger houden.
 • Kaarsjes! Een kersttafel is nooit compleet zonder kaarsjes. Bij puntje 1 gaf ik al een idee om kaarsjes op tafel te plaatsen. Is dit niets voor jou? Misschien kun je dan potjes nemen daarin potgrond doen, groene takjes, besjes en of dennenappels leggen en midden in een kaars steken?


Geef een reactie