Foodblog voor huisgemaakte recepten en leuke hotspots

Zeeuwse mosselen à la Nikki

Zeeuwse mosselen à la Nikki

Zo maak je de perfecte mosselen!
De beste mosselen kun je eten vanaf juli/augustus/ september.
In België genieten we ten volle van dit mosselseizoen. Het is en blijft het favoriete gerecht van zowat élke Belg!
Dit tweekleppig weekdier worden op veel verschillende manieren bereidt.
In dit recept vertel ik jullie hoe je mosselen met Pastis en tomaat bereidt! 
Smullen! 

TIJD

Bereiding: 20 minuten

Aan tafel na: 20 minuten 

 

Wat heb ik nodig voor 4 personen?

3-4 kilogram mosselen
400-600 gram mosselgroenten (ui, groene selder, wortel)
400 gram tomaten in blik (natuur of met basilicum)
2 deciliters pastis
2 tenen knoflook
snuifje peper en zout
1 el mosterd
1 el mayonaise
1 verse bussel peterselie
stokbrood of frietjes

Hoe maak je het?

Spoel de mosselen altijd onder koud water.

  1. Gooi alle gebroken schelpen/mosselen onmiddellijk weg.
  2. Verwijder al de schelpen/het zeewier dat aan de mosselschelpen kleeft.
  3. Zorg ervoor dat de schelp helemaal schoon is. Bekijk echt schelp per schelp. Zo neem je ineens de gebroken eruit en heb je achteraf zeker geen zand in je mossels.
  4. Wanneer je alle mosselen hebt nagekeken, neem je opnieuw schoon koud water en spoel je ze nog eens om.
  5. Snij al je groenten fijn (uien in ringen, wortels in julienne en selder in brunoise) of neem een zak kant en klare mosselgroenten.
  6. Je kunt nu kiezen om alle mosselen in 1 keer warm te maken, dan zet je voor 4 personen best 2 grote mosselpotten op het vuur. Je kunt ook pot per pot opwarmen.  In dat geval neem je 1 pot en zet je die op het vuur.
  7. Stoof de mosselgroenten aan en voeg de knoflook toe.
  8. Voeg alle gespoelde mosselen toe en kruid af met voldoende peper en zout.
  9. Schud de mosselen regelmatig op en voeg na enkele minuten de Pastis toe.
  10. De mosselen garen nu verder terwijl de alcohol verdampt. 
  11. Schud geregeld op tot dat je doorhebt dat alle schelpen open gaan (+/- 5 minuten later). 
  12. Zodra je merkt dat de schelpen open staan, nemen we de pot van het vuur. 
  13. Een gekookte mossel moet smelten op je tong en niet veranderen in een stukje rubber. 
  14. Snij de peterselie fijn en strooi dit over de mosselen. 
  15. Serveer met (verse) frietjes of een lekker stukje brood.

Bereid ook zelf een Mosselsausje: 

  1. Neem 4 eetlepels mosselvocht en laat dit goed afkoelen, meng dit nadien met de mosterd en de mayonaise. 

Aan tafel! 

Hoe werk je het af?

Strooi de fijngehakte peterselie over de gekookte mosselen.
Serveer met een zelfgemaakt mosselsausje en stokbrood of (verse) frietjes.

TIP

Ben je geen liefhebben van Pastis(anijs) neem dan witte wijn in de plaats.



Geef een reactie